Joris Smit

CV IMDB Facebook Twitter Instagram

Joris Smit werd in 1981 geboren te Utrecht maar groeide op in het dorpje Tolbert (Groningen.)

Al vroeg ontdekte hij het plezier in toneelspelen, eerst op Jenaplanschool te Midwolde, daarna bij de Vooropleiding Theater Groningen waar zich in het laatste productie-groep-jaar voorbereidde op de toneelschool.

Na de acteursopleiding op de Toneelacademie in Maastricht ging hij terug naar Groningen om daar vier jaar te spelen onder leiding van Koos Terpstra bij het Noord Nederlands Toneel.

Met deze ervaringen stortte hij zich vervolgens 4 jaar lang op een freelancer bestaan maar speelde ook nog eens per jaar bij het vernieuwde NNT van Ola Mafalaani, waar hij o.a te zien was in Alice in Wonderland en Misdaad en Straf.

Daarnaast speelde hij bij gezelschappen als Theater Artemis, De Warme Winkel, Toneelschuur Producties en Het Derde Bedrijf. Bij Het Derde Bedrijf werkte hij voor het eerst samen met Theu Boermans die hem vervolgens vroeg om naar het Nationale Toneel in Den Haag te komen.

In 2013 trad hij daar in vaste dienst en speelde onder andere in Midzomernachtsdroom, Tasso, De Prooi, Genesis, De Revisor, Kinderen van Judas, Othello en Ondine. Voor zijn rol in De Revisor (Nationale Toneel, regie Theu Boermans) is Joris genomineerd voor een Louis d’Or voor beste mannelijke dragende rol (2016).

Voor zijn rol in de Nederlandse speelfilm Lotus werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf – Beste Acteur (2011).

Voor zijn rol in Alice in Wonderland (regie Ko van den Bosch) werd Joris genomineerd voor de Arlecchino – Beste Mannelijke bijdragende rol (2010).

Joris speelt de hoofdrol van Tim Snel in de televisieserie De Fractie. Deze dramaserie van de VPRO was te zien op NPO 2 en eindigde in augustus 2016 met het derde seizoen. Ook was hij in meerdere films te zien, zoals 2/11 Het Spel van de Wolf (2014), Flat Earth (2014) en Lotus (2011).

In het seizoen 2018/2019 is Joris bij Het Nationale Theater te zien in Het Duel en De Wereld volgens John.

Showreel

Stemfragmenten

Stemdemo © The AmbassadorsAll Stars Agency

Plantage Middenlaan 2D
1018 DD Amsterdam
info@allstarsagency.nl
+31 (0)20 - 4213669


Contactpersonen

Andrea Kleverlaan
andrea@allstarsagency.nl
+31 (0)6 - 23135187

Britt Colegem
britt@allstarsagency.nl
+31 (0)6 - 16476446

Facebook - All Stars Agency Instagram - All Stars Agency Twitter - All Stars Agency